Wiki

Fra ewiki
Hopp til: navigasjon, søk
Wikipedia verdens mest brukt wiki

En wiki er en samling web-sider som tillater deltagerne å legge til, endre eller å fjerne innholdet på siden, og innholdet blir ofte skapt i form av samarbeid - eller samskriving - mellom flere brukere.

I de senere årene har vi sett en økning i bruken av nye webbaserte teknologier, ofte kalt web 2.0. Eksempler på slik teknologi kan være wiki, blogg og facebook. Felles for disse verktøyene er at de inviterer til samarbeid og interaktive arbeidsmetoder.

(Tidligere wiki-tjeneste for bruk ved HiT er stengt, ny for USN vurderes nå). Det finnes også en rekke andre gode wiki-tjenester, her er en oversikt og sammenligning av slike.

Pedagogisk bruk av wiki?

Wikier blir i økende grad benyttet pedagogisk på grunn av sine muligheter knyttet til undervisning og læring.
En flott ressurs, igangsatt ved Høgskolen i Østfold, er følgende wiki om Pedagogisk bruk av wiki. Dette er samtidig et eksempel på at en wiki kan lages som en ny type digital bok - "wikibok":

Tidligere er det holdt kurs for ansatte om pedagogisk bruk av WIKI. Ta kontakt med USN eDU om du ønsker nye kurs.

Eksempler på bruk av wiki

  • Det mest kjente eksempelet på bruk av wiki er nok Wikipedia.

Lærerne bak det siste eksempelet laget også en rekke opplæringssvideoer til studentene om bruk av wikien. Noen av disse - laget ved hjelp av verktøyet Jing - følger nedenfor. Her er noen av begrunnelsene for - og erfaringene med - dette pedagogiske wiki-prosjektet presentert ved hjelp av verktøyet Prezi.

Hvordan opprette og redigere en wiki?

Noen opplæringssvideoer laget til wikien nevnt over. Det er Kjersti Røsvik og Thor Arne Haukedal som har laget disse, med verktøyet Jing: